Imię i nazwisko: Mathias Kohler
Nazwa państwa: Kongeriget Danmark ( Królestwo Danii ) lub Dania
Opis wyglądu: Wysoki chłopak o bladej cerze. Ma krótkie, rozczochrane, blond włosy oraz pasujące do nich niebieskie oczy, które posyłają wszystkim i wszystkiemu wzrok pełny zafascynowania i radości. Uwielbia nosić swój płaszcz, czarny na zewnątrz, z czerwonymi mankietami, pod którymi są czerwona koszula i czarny krawat, dodatkowo na dłoniach znajdują się ciemne rękawiczki, zaś na głowie widnieje również czarna furażerka. Do tego zestawu często ma też przy sobie sporych rozmiarów topór. Zazwyczaj jednak nosi jakieś dżinsy i koszulę lub bluzę, ewentualnie marynarkę.
Opis charakteru: Mathias jest wiecznie wesoły i niewiadomo, czy w ogóle ktoś widział go kiedykolwiek smutnego. Uważa się za najpotężniejsze ze wszystkich pięciu państw skandynawskim, co kiedyś było prawdą, teraz niekoniecznie. Myśli także, że jest z tej piątki najstarszy, co przyczyniło się u niego do mówienia gwarą. Uwielbia pić piwo, najlepiej w dobrym towarzystwie. Jest pełen dobrych chęci, jednak jego plany niesienia pomocy zwykle niewypalają jako, iż nie słucha innych i jest uparty jak osioł.
Zalety: Jak już wcześniej pisałam, pełen dobrych chęci, a tak poza tym to... nie wiem. Może charyzma i optymizm?
Wady: No więc, hałaśliwy, gadatliwy, nie pozwala dojśc do słowa, nie słucha innych, ma zbyt wysoką samoocenę, uparty i... to już wszystko? Myślałam, że będzie tego więcej.
Relacje:
- Szwecja i Finlandia: ta dwójka uciekła spod rządów Danii, więc raczej nie traktował ich dobrze, doatkowo z tym pierwszym Mathias prowadził wiele wojen.
- Norwegia: są przyjaciólmi z dzieciństwa, lecz mimo to duńczyk nie słucha go tak jak innych osób. Święcie wierzy, że przyjaźń ta jest obustronna.
- Islandia: Dania lubi się z nim przekomarzać. Dlaczego? Po prostu Islandia bierze wszystko na poważnie, więc ten pierwszy ma z tego często niezły ubaw, jednak i tak są przyjaciółmi ( a bynajmniej według Mathiasa ).